Villakakelbontgastouderopvang

Protocol ziekte en medicijnen gastouderopvang

Als ouder kies je o.a. voor een gastouder omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen kunnen het gastoudergezin niet bezoeken. Dan rijst vanzelf de vraag: wanneer is een kind ziek?

Protocol ziekte en medicijnen gastouderopvang

In dit protocol ziekte en medicijnen gastouderopvang, wordt uitgelegd hoe met zieke kinderen wordt omgegaan en wat de richtlijnen bij het toedienen van medicijnen zijn.

Wanneer er bij een kind ten gevolge van ziekte medische handelingen moeten worden uitgevoerd verzoekt Villa Kakelbont de ouders om voorafgaand aan de start van de opvang, of na het ontstaan van ziekte, de gastouder te informeren. We gaan er van uit dat de medicijnen, voor zover mogelijk, thuis gegeven worden, maar eventueel kunnen medicijnen door de gastouder worden gegeven. Onder het kopje medicijngebruik worden de voorwaarden voor verstrekking van medicijnen door de gastouder uitgelegd.

 Gastouderburo Wikadie gaat erg terughoudend om met de uitvoering van risicovolle medische handelingen en aan wettelijke artsen / deskundigen voorbehouden medische handelingen. Daaronder vallen bijvoorbeeld injecties bij suikerziekte, het aanbrengen en verwijderen van bijvoorbeeld klysma’s en sondes. In principe voert de gastouder deze handelingen niet uit. U zult ze als ouders zelf uit moeten voeren of er zullen met andere instellingen afspraken moeten worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld Thuiszorg.

 Het gastouderbureau bepaalt uiteindelijk of opvang bij een gastouder wel of niet praktisch uitvoerbaar is of blijft en of er aanvullende afspraken nodig zijn.

Voor de opvang van kinderen met een medische indicatie (een ziekte die dreigend kan zijn voor het kind, andere kinderen, de gastouder of anderen) dient u als ouder een aanvullende overeenkomst Wet BIG te hebben getekend of per ommegaande te tekenen.

Zieke kinderen

Als het kind tijdens de opvang duidelijk merkbaar ziek wordt, en de gastouder meent dat het kind medische hulp nodig heeft (huisarts) of te ziek wordt voor verblijf bij de gastouder, neemt deze direct contact op met de ouders-verzorgers. Bij twijfel geldt: neem altijd contact op met de ouders/verzorgers. Voorop staat dat wij geen risico nemen wanneer het gaat om de gezondheid van het kind.

Kinderen zijn ziek als:
•    Hun lichaamstemperatuur boven 38graden is.
•    Ze 1-op-1 aandacht van de gastouder nodig hebben.
•    Ze een besmettelijke ziekte hebben.
•    Bij koorts wordt opgemerkt dat dit zeer kindafhankelijk is. Het ene kind voelt zich met een lichaamstemperatuur van 38 graden niet lekker, terwijl een ander kind bij een lichaamstemperatuur van 39 graden nog lekker aan het spelen is. Sommige kinderen hebben vaak verhoging, andere kinderen hebben nooit koorts. Bij het bekijken of een kind bij de gastouder mag blijven of kan komen, wordt in eerste instantie uitgegaan van de lichaamstemperatuur, maar wordt ook gekeken naar het kind. In principe moeten kinderen met  een temperatuur boven de 39 graden opgehaald worden!
Een kind dat 1-op-1 aandacht nodig heeft, voelt zich niet lekker, om wat voor reden dan ook. Er wordt verondersteld dat kinderen zich in een dergelijke situatie thuis het beste op hun gemak voelen en kunnen rusten of beter worden. Bovendien vindt op een gastoudergezin (vaak) groepsopvoeding plaats en is er derhalve geen mogelijkheid om een kind gedurende de hele dag 1op-1 aandacht te geven.
Besmettelijke ziekten 
Bij besmettelijke ziekten wordt in principe de regel gehanteerd dat een kind niet naar het gastoudergezin kan komen in verband met besmettingsgevaar voor andere kinderen. Bij onderstaande ziekten kan het kind niet naar het gastoudergezin komen:
•    Waterpokken (Tot de blaasjes zijn ingedroogd. Besmetting vindt plaats voordat de blaasjes ontstaan maar ook door het vocht dat uit de blaasjes komt. Doordat kinderen zich niet bewust zijn van het besmettingsgevaar van het vocht, kunnen andere kinderen nog steeds besmet worden. Daarom is ervoor gekozen om kinderen niet toe te laten totdat de blaasjes ingedroogd zijn)
•    Krentenbaard/kinderzeer tenzij de plek goed afgedekt kan worden met steriel gaas en kleding
•    Hoofdluis tot de hoofdluis geheel verdwenen is  (indien een broertje/zusje hoofdluis heeft, wordt van de ouders verlangd dat zij de gastouder daarvan op de hoogte brengt)
•    Bof
•    Ernstige diarree
•    Veelvuldig braken
•    Kinkhoest
•    Mazelen
•    Rode hond
•    Roodvonk
•    RS-virus
•    Hersenvliesontsteking
•    Geelzucht
•    Andere besmettelijke ziekten waarvan aanneembaar is dat ze risico’s opleveren 
voor anderen
Preventie besmetting 
Om besmetting binnen het gastoudergezin te voorkomen, worden de volgende maatregelen genomen: 
Kinderen met een besmettelijke ziekte worden niet bij het gastoudergezin  toegelaten. 
Indien een kind ziek wordt tijdens de opvang bij de gastouder worden door de gastouder in het dagschrift de symptomen, de temperatuur, de datum en het tijdstip genoteerd. Vervolgens worden de ouders op de hoogte gebracht en verzocht om hun kind eventueel op te (laten) halen. Bij twijfel over het ziektebeeld/symptomen wordt contact opgenomen met de huisarts van het kind.
Alle handelingen worden verricht met inachtneming van regels met betrekking tot hygiëne zoals tijdens de Risico Inventarisatie met de gastouder zijn doorgenomen.

Medicijnen
Als uw kind gebruik moet maken van medicijnen op doktersrecept dan vragen wij het volgende van u:
Het medicijn op doktersrecept moet op naam staan van uw kind, en compleet met doosje en bijsluiter aan de gastouder afgeleverd worden. Ook kijken we naar de datum en toedienfrequentie.
Gastouders kunnen slechts de volgende medicijnen toedienen, na ondertekening van medicatieformulier: neus-, oog-, en oordruppels, antibiotica/penicilline, oogpleisters, hoestdrankjes en pufapparaten. Al deze middelen worden alleen toegediend als ze zijn voorgeschreven op doktersrecept. Bij gebruik van Antibiotica vragen wij om uw kind pas te brengen als het recept al meer dan 24 uur wordt gebruikt. 
Gastouders geven de kinderen geen paracetamol behalve wanneer deze door een arts zijn voorgeschreven. 
Wij vragen u altijd een medicatieformulier te ondertekenen, waarin u aangeeft dat de gastouder toestemming heeft om het medicijn toe te dienen. Wordt deze niet getekend dan adviseren wij de gastouder het toedienen van medicijnen te weigeren.
Ook voor Homeopathische middelen en andere zelfhulpmedicatie verzoeken wij u een medicatieformulier in te vullen.
Verantwoordelijkheid voor medicijngebruik blijft altijd bij de ouders liggen. Ook achten wij de ouders verantwoordelijk voor het juist achterlaten van de goede telefoonnummers.
In verband met mogelijke allergische reacties moet de eerste toediening altijd thuis door de ouders/verzorgers geschieden.

Medische handelingen 
Je mag alleen medische handelingen verrichten als je daarvoor een opleiding gevolgd hebt, of als je toestemming hebt van een arts. Deze arts moet er van overtuigd zijn dat je de handeling kunt uitvoeren. Dit soort medische handelingen worden “voorbehouden handelingen” genoemd. Hierover dienen echter heldere afspraken met ouders te worden gemaakt.

De gastouder is niet bevoegd om medische handelingen uit te voeren. Mocht er zich een situatie voordoen waarin het noodzakelijk is dat er bij een kind tijdens het verblijf een medische handeling verricht wordt, dan zal de directie per geval beslissen of aan dit verzoek gehoor kan worden gegeven. De directie dient altijd vooraf geïnformeerd te worden over te verrichten medische handelingen en ziekte van het op te vangen kind.

 Bij het nemen van de beslissing worden de regels uit de Wet BIG gevolgd. Deze wet houdt in dat bepaalde handelingen alleen mogen worden verricht als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:
•    De medische handeling moet worden verricht in opdracht van een beroepsbeoefenaar die voor het verrichten van de handeling zelf wettelijk bevoegd is.
•    De persoon die de handeling verricht, moet de aanwijzingen van de opdrachtgever opvolgen.
•    De persoon die de handeling verricht, moet bekwaam zijn om de handeling te verrichten.
•    Er wordt een aanvullende overeenkomst met de ouders afgesloten. In een dergelijke overeenkomst worden de afspraken over de aanvullende zorg, de financiering ervan en de aansprakelijkheden van het gastouderburo en de gastouder nader geregeld.
•    Uit de aanvullende overeenkomst moet expliciet blijken voor welke medische handelingen de ouders van het kind toestemming hebben verleend.
•    Uit een zogenaamd “autorisatieformulier” dient de toestemming van een arts en bovendien de bekwaamheid en bereidheid van de gastouder  te blijken.

De gastouder  ontvangt aanwijzingen van de arts met betrekking tot:
•    de wijze waarop de handeling moet worden uitgevoerd.
•    algemene aandachtspunten ter observatie na het uitvoeren van de handeling.
•    instructies voor het handelen bij bepaalde verschijnselen.
•    de arts bepaalt in hoeverre extra toezicht en tussenkomst van zijn/haar kant noodzakelijk is. Afspraken dienen schriftelijk te worden vastgelegd.
De Wet BIG is slechts van toepassing op medische handelingen die beroepsmatig worden verricht. In noodsituaties wordt iedereen geacht naar zijn/haar beste vermogen te handelen en kan het verrichten van voorbehouden handelingen in strijd met de wet zelfs noodzakelijk zijn. In dat geval is er sprake van overmacht en levert de hulpverlening geen strafbaar feit op.

Noodsituaties
In een noodsituatie moet je medische hulp verlenen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je iemand ziet stikken of als je getuige bent van een ongeluk. Je moet dan doen wat je kunt om iemand te helpen. In de (verplichte) cursus kinder-EHBO leer je wat je moet en kunt doen in de meest voorkomende noodsituaties. Deze cursus wordt gedurende het jaar meerdere malen gegeven op het hoofdkantoor. Gastouders kunnen zich opgeven voor een cursus. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht.

 

 

 

 

Protocol:  Warmte en verbranding door de zon

Er worden bij ons verschillende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat kinderen (vooral in de zomer) wel prettig buiten kunnen spelen wanneer het warm is en/of de zon schijnt.

 

 De volgende maatregelen dragen bij aan de veiligheid van de kinderen:

 

- Kinderen worden bij temperaturen boven de 15 graden en/of zon (vanaf voorjaarszon) ingesmeerd. - Kinderen worden ook ingesmeerd als ze met warme temperaturen in de schaduw spelen.

- De kinderen worden ingesmeerd met een zonnebrand van minimaal beschermingsfactor 20.

- Deze zonnebrand beschermt ook tegen UVA en UVB-straling.

-Kinderen worden ingesmeerd zodra ze naar buiten gaan.

- Er worden bij felle zon parasols neergezet, zodat de kinderen ook in de schaduw spelen.

- Kinderen worden iedere twee uur opnieuw ingesmeerd.

- Aan alle ouders wordt gevraagd een zonnepetje/-hoedje in het mandje van hun kinderen te leggen in de zomer. Zodat de kinderen ook op hun hoofd zoveel mogelijk beschermd zijn tijdens het buiten spelen.

- De kinderen krijgen meer te drinken, zodat de kans op uitdroging wordt verkleind.

- Bij extreme hitte wordt de duur van het buitenspelen beperkt en het spel eventueel aangepast, zodat de grote inspanning wordt vermeden. .

- Tussen 12.00u en 15.00u wordt er zoveel mogelijk in de

 

 

 

 

 

Handen wassen protocol

 

Ziektekiemen worden onder meer via de handen overgedragen. Een goede handhygiëne door gastouder, maar ook door de kinderen, is één van de meest effectieve manieren om besmetting te voorkomen. De handhygiëne verbetert door geen sieraden te dragen aan handen of polsen.Hiervoor is een protocol handen wassen gastouder.

 

Wanneer moeten de handen worden gewassen?

Voor:

•    Het aanraken en bereiden van voedsel;
•    Het eten of het helpen bij eten;
•    Wondverzorging.

Na:

•    Hoesten, niezen en snuiten;
•    Toiletgebruik/billen afvegen;
•    Het verschonen van een kind;
•    Contact met lichaamsvochten zoals speeksel, snot, braaksel, ontlasting, wondvocht of bloed;
•    Buiten spelen;
•    Contact met vuil textiel of de afvalbak;
•    Schoonmaakwerkzaamheden.

Handen wassen gaat als volgt:

•    Gebruik stromend water.
•    Maak de handen nat en doe er vloeibare zeep op.
•    Wrijf de handen (gedurende 20 seconden) over elkaar en zorg ervoor dat water en zeep over de gehele handen worden verdeeld.
•    Let op de kritische punten: was ook de vingertoppen goed, tussen de vingers en vergeet de duimen niet.
•    Spoel de handen al wrijvend af onder stromend water.
•    Droog de handen af met een schone droge handdoek.